Sâmbătă, 25 ianuarie 2020, o mână de oameni pasionați de educație din comunitatea prahoveană s-au reconectat, în cadrul întâlnirii organizate la Ploiești de Asociația ROI, pentru a celebra pașii realizați în 2019 și pentru a îndrăzni ca în 2020 să se aventureze cât mai departe.  Întâlnirea a fost facilitată de către Simona David Crisbășanu, președinte al Asociației ROI. Aceste întâlniri informale, organizate periodic, sunt importante deoarece le permit participanților să împărtășească ce-i preocupă cu adevărat, să vorbească nu doar despre probleme, ci și despre soluțiile găsite și lecțiile învățate, descoperind, în același timp, resurse în comunitate.

Participanții – cadre didactice, directori, membri ai unor organizații neguvernamentale, părinți, chiar și o elevă de liceu – au împărtășit reușite frumoase. Astfel, de la Marilena Graur am aflat despre implicarea părinților în activitățile de iarnă ale școlii din Ariceștii Rahtivani, cum ar fi târgul de Crăciun organizat de copii, soldat cu strângeri semnificative de fonduri pentru cauze caritabile. O sursă importantă de inspirație în colaborarea cu părinții a fost conferința Arhitecții Educației organizată de Fundația Noi Orizonturi, la Cluj, în octombrie 2019. Tot de la Marilena Graur am aflat despre Academia AVE pentru directorii de școli, precum și despre încercarea de formare a unui cluster de școli prahovene care să beneficieze de proiectul Edu Networks.

O temă importantă abordată în cadrul întâlnirii a fost bullyingul. În această privință, o activitate importantă a fost caravana anti-bullying organizată de Ana Nedelcu, președinte la Fundația Județeană pentru Tineret Prahova. În 2019, o noutate a fost aplicarea cu succes a învățarii între egali (peer-learnig sau peer-education), astfel încât liceenii au devenit ambasadori ai campaniei pentru copiii din ciclul gimnazial. De altfel, la începutul anului 2020, Ana Nedelcu a participat la la un atelier interactiv pe același subiect la Liceul „Brâncoveanu Vodă” din Urlați la invitația Alexandrei Matei, unul dintre liderii Clubului Impact din localitate, care a adus o energie proaspătă și mult optimism la întâlnirea comunității.

Loredana Mocescu ne-a povestit despre implementarea conceptului ZEN (Zapând prin Educație Natural/ă) în educație și despre nevoia de educație socio-emoțională pentru elevi și cadre didactice în școli. În acest context, Aurel Graur a precizat că există importante resurse on-line disponibile pentru școli realizate în cadrul unui proiect internațional Erasmus+ la care au participat 5 țări, România fiind reprezentată de ISJ Prahova. Resursele pot fi descărcate în limba română de aici, de pe site-ul proiectului www.actionantibullying.eu .

Tot de la Aurel Graur am aflat despre faptul că județul Prahova este campion în implementarea de proiecte în cele peste 200 de școli. Una dintre unitățile de învățământ care derulează multe proiecte cu parteneri internaționali, în ciuda faptului că se află în mediul rural și are puțini profesori este Școala Gimnazială ”Învățător Radu Ion” din satul Vadu-Părului, care este și una dintre cele 30 de Școli Zburd, școli care trasformă educația în România. Poate nu întâmplător, două dintre participantele la întâlnire sunt cadre didactice la această școală.

După cum puteți afla de pe www.scoalazburd.ro – platforma lansată la finalul anului 2019 de către Asociația ROI, Școala din Vadu-Părului își propune să elimine comparația dintre mediul urban și cel rural, astfel încât copiii să aibă șanse egale de dezvoltare, oriunde s-ar afla. “Chiar dacă este o școală din mediul rural, instituția noastră se transformă an de an, aducând îmbunătățiri atât în activitatea elevilor, cât și a personalului didactic și auxiliar, în relația cu părinții și cu întreaga comunitate. Din anul școlar 2017-2018, am devenit Școala eTwinning și interesul nostru de a deveni europeni a crescut și mai mult. Abilitățile artistice pe care le cultivăm în cadrul ansamblurilor folclorice din școală se îmbină armonios cu competențe digitale, lingvistice, sociale.” Aici găsiți un exemplu de proiect derulat de această școală, care consideră că printre secretele succesului de numără: comunicarea deschisă; relația bună dintre cadrele didactice; depășirea barierelor/ plafonării; găsirea de noi perspective.

Revenind la proiectele discutate în cadrul întâlnirii comunității, un alt subiect de interes pentru participanți este educația STEAM (science, technology, engineering, arts, mathematics). În acest context, a fost menționat faptul că pe 16 februarie este termen de depunere a aplicațiilor pentru finanțări prin Fondul Științescu, gestionat de către Fundația Comunitară Prahova. Puteți găsi mai multe informații aici. Granturile sunt acordate educatorilor, organizațiilor neguvernamentale, grupurilor de inițiativă, persoanelor fizice, studenților pentru inițiative locale inovative destinate educației în domeniul științelor. Sunt finanțate în primul rând proiecte care vizează creșterea interesului elevilor pentru știintele exacte și care au ca temă centrală implicarea activă a elevilor

Motivați de succesele pe care le-au avut în 2019 în plan personal și profesional, cei prezenți s-au angrenat în discuții constructive despre problemele majore pe care le-au întâmpinat în activitatea lor din an, precum și despre metodele folosite pentru rezolvarea acestora. Astfel, s-au pus în lumină nevoia îmbunătățirii relației părinte-elev-profesor și a necesității eliberării celor din urmă de sub povara hârtiilor. De asemenea, Marcela Ghiță, director la Școala Gimnazială nr. 2 Boldești Scăieni, o altă școală implicată în numeroase proiecte, ne-a împărtășit despre parcursul uneori dificil de la ideea de proiect la implementare și roade, dar și despre satisfacția înfrățirii cu școli românești din Ucraina.

La finalul întâlnirii, s-a conturat o viziune optimistă pentru 2020: problemele educației nu sunt atât de spinoase încât să nu poată fi atinse și rezolvate de oameni care se unesc și lucrează cu dragoste și respect pentru copii.

Următoarea întâlnire deschisă a promotorilor care aduc schimbări în educație a fost stabilită pentru data de 22 februarie, între orele 10:00-14:00, pe tema dezvoltării abilităților socio-emoționale, identificată ca una dintre principalele nevoi de formare pentru cadrele didactice și nu numai. Sunt așteptați toți cei care își doresc să aducă lumină în educație, oriunde activează! Dacă doriți să participați, vă rugăm să trimiteți un email pe adresa stup@aroi.ro și să urmăriți pagina de Facebook a Asociației ROI.

 

 

Related Post

Posteaza mesaj

*

*