- Problema
Numeroase școli se confruntă cu lipsa de motivare și dezinteresul elevilor față de școală, precum și cu lipsa de implicare a părinților. Acestea se află printre dificultățile invocate cel mai des de către profesori. În majoritatea liceelor, indiferent de nivelul de performanță, există o lipsă de comunicare și de colaborare între profesori, precum și între cadrele didactice-elevi-părinți. Absenteismul și violența, sub diverse forme, ating cote alarmante. În timp ce în mediile dezavantajate exisă un risc sporit de abandon, acolo unde standardul de viață este ridicat, riscurile sunt de altă natură (ex. consumul de droguri). În plus, există o fractură între școală și viața reală, iar programa școlară nu răspunde cerințelor mediului de afaceri.
Asociația ROI (www.aroi.ro), organizație neguvernamentală și non-profit, a derulat cu succes, în perioada 2012-2013, un proiect-pilot care a demonstrat că este posibilă obținerea de rezultate excepționale atunci când profesorii, elevii, părinții și alți reprezentanți ai comunității lucrează împreună, în echipă.
- Faza – pilot
Proiectul Zburd-Educație prin Coaching (www.zburd.ro) a pornit în 5 licee tehnologice cu rezultate slabe la BAC și majoritatea elevilor provenind din medii defavorizate. La momentul selectării, în 2011, liceele respective aveau o rată a promovabilității situată între 2% și 18%. Până în 2013, aceste licee au înregistrat creșteri importante (de 2-3 ori față de o creștere medie de 20% la nivel național).
Alte rezultate obținute ca urmare a implementării proiectului:
- elevii au obţinut o mai mare încredere în sine și au învățat să lucreze în echipă;
- comunicarea profesori-elevi s-a îmbunătățit;
- părinții au început să se implice în viața școlii.
Spre exemplu, prin proiecte creative, precum decorarea unei clase, Liceul “Mecanică Fină” București (în prezent, Liceul “I.C. Brătianu”)a reușit să reducă semnificativ absenteismul și să rezolve problemelor legate de violență. Un scurt filmuleț despre decorarea clasei aici:
- Ba se poate!
Pentru a împărtăși experiența și poveștile de succes ale liceelor incluse în proiect, Asociația ROI a realizat filmul documentar „Ba se poate!”, în regia lui Tedy Necula. Menirea filmului este de a inspira profesorii, elevii și părinții din alte școli să lucreze împreună. Un rezumat de 3 minute al filmului este disponibil aici:
În același timp, este un film motivațional pentru liceeni în pregătirea pentru Bacalaureat și pentru… viață! Există și o variantă a filmului (de 26 min) care poate fi vizionată la dirigenție sau la ședința cu părinții. Găsiți această variantă, precum și un ghid de utilizare aici: http://zburd.ro/scoala-altfel/.
Începând cu 2013, au avut loc vizionări și dezbateri în diferite oraşe ale ţării, care au inspirat mii de elevi și profesori: Bacău, Călăraşi, Câmpulung Muscel, Cluj, Câmpulung Moldovenesc. Filmul a fost adus și în atenţia directorilor și profesorilor în numeroase localități: Braşov, Călăraşi, Târgovişte, Suceava, Oradea, Cluj, Piteşti, Piatra Neamț.
- Adoptă un liceu
Din 2013, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și Școala de Valori, Asociația ROI a inițiat proiectul Adoptă un liceu (www.adoptaunliceu.ro), pentru care au aplicat peste 20 de licee din întreaga țară. Din 2015, acest proiect se derulează în trei licee din Craiova, București și Urlați. În 2013 și 2014, a avut loc, de asemenea, Conferința “Adoptă un liceu”, unde peste 100 de participanți din partea a peste 20 de licee și reprezentanți ai mediului de afaceri au făcut schimb de experiență și bune practici.
- Cursuri pentru profesori în 2014
Pentru a da mai departe experiența acumulată, în parteneriat cu Institutul de Științe ale Educației, iar, ulterior, și cu Federația Națională a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar, experții Asociației ROI au contribuit la susținerea de cursuri acreditate pentru peste 1.200 de profesori din întreaga țară în 2014. Cursurile au fost organizate cu susținere financiară din fonduri europene.
- Ce ne propunem în 2015-2016
Pentru a duce mai departe spiritul Zburd, unul dintre obiectivele noastre în 2015 este să dezvoltăm o nouă echipă de voluntari Zburd, precum și să contribuim la crearea unei rețele de sprijin pentru “profesorii altfel” din învățământul preuniversitar. Dacă sunteți interesați să participați, vă rugăm să ne scrieți la stup@aroi.ro .
- Parteneri
În faza pilot, Zburd-Educație prin coaching a fost implementat de Asociația ROI (www.aroi.ro) în parteneriat cu Asociația Română pentru Coaching, Leadership in International Management și Facultatea de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității București, cu susținerea Ministerului Educației Naționale. Proiectul – pilot a fost bazat pe voluntariat și realizat cu sprijinul Raiffeisen Comunități, Programului European Tineret în Acțiune și a contributorilor persoane fizice, prin crowdfunding și prin participarea la vizionarea filmului Ba se poate!.
Posteaza mesaj