United Way Romania și Asociația ROI au demarat, la începutul lui martie 2018, proiectul “YEEI! – Antreprenoriat la puterea tinerilor” destinat elevilor din licee București și împrejurimi, în special celor proveniți din medii dezavantajate. Vestea despre educația antreprenorială prin proiectul YEEI! a ajuns la 750 de elevi din 8 licee, iar aproape 300 dintre aceștia au aplicat pentru proiect. 60 de elevi urmează a fi selectați până la finalul lunii aprilie, pe baza aplicațiilor și a criteriilor din proiect.
Scopul proiectului este creşterea accesului la educaţie şi integrarea socio-profesională pentru 60 de liceeni, majoritatea din medii dezavantajate. Vom urmări dezvoltarea abilităţilor socio-emoționale necesare pentru a avea succes pe piaţa actuală a muncii, precum şi dezvoltarea spiritului antreprenorial al elevilor, prin cursuri de formare, coaching şi mentorat. Cei mai implicați elevi vor beneficia de burse și de activități de practică/job shadowing în companiile cu care vom colabora.

Astfel, la începutul lunii martie, Simona David Crisbășanu și Sorina Floroiu au susținut ateliere despre antreprenoriat și antreprenoriat social, precum și despre proiectul YEEI! în următoarele licee, care au fost selectate pe baza aplicațiilor completate la începutul anului:

  • Liceul Tehnologic „Marin Grigore Năstase”, Tărtășești, Dâmbovița
  • Liceul Tehnologic Cojasca, comuna Cojasca, Dâmbovița
  • Colegiul Tehnic ”Gheorghe Asachi”, București
  • Colegiul Tehnologic „Grigore Cerchez” București
  • Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu”, București
  • Liceul Tehnologic „I. C. Bratianu”, București

În plus, alte două licee din mediul rural care și-au exprimat interesul de a face parte din proiect, iar aici profesorii de antreprenoriat au fost cei care au prezentat proiectul:

  • Liceul Teoretic “Mihail Kogălniceanu” Snagov
  • Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau” Brănești

„Am aflat ca liceenii au deja o imagine despre antreprenor, la care se raportează (fie nu vreau sa fiu antreprenor pentru ca nu am spirit de initiativa sau nu sunt independent, fie vreau sa fiu antreprenor pentru ca am ambitie, vreau libertate, vreau sa imi exprim pasiunile, sunt sociabil/ă etc.). Majoritatea a descoperit că pasiunile/visurile lor pot deveni realitate prin antreprenoriat. De asemenea, unii elevi și-au manifestat interesul de a contribui și din punct de vedere social la dezvoltarea comunității, ceea ce este îmbucurător. Iar lucrul în echipa din timpul atelierelor a fost perceput ca util si interesant de aproape toti elevii”, a remarcat Sorina, după atelierele susținute în licee.

Termenul pentru completarea aplicațiilor a fost 17 martie. Am primit 213 aplicatii on-line individuale si in echipa de la aproape 300 de elevi. Majoritatea elevilor au aplicat la proiect cu ideea generata in cadrul sesiunilor. Ca exemple, au propus idei de afaceri din zona sportului, arta, turism si restaurant, beauty, dar si afaceri orientate pe impact social (persoane cu dizabilitati, activitati pentru copii etc) si dezvoltare zona rurala.

Mai multe fotografii de la prezentările din licee găsiți aici.
“YEEI! – Antreprenoriat la puterea tinerilor” (Youth Entrepreneurship & Employability Initiative) este un program implementat în 2018-2019 de United Way Romania si Asociația ROI, finanțat de United Way Worldwide, prin generozitatea Citi Foundation. Programul este implementat, în paralel, și în Ungaria.

 

Related Post

Posteaza mesaj

*

*