Ne bucuram ca proiectul Ucenic Electrician, inițiat în 2016 si sustinut de catre operatorul Distributie Oltenia, ajunge in anul scolar 2019-2020 la peste 190 de elevi din clase profesionale din 5 licee din judetele Arges, Dolj, Gorj, Teleorman si Mehedinti.

Anul scolar 2019-2020 a insemnat prima generatie de Electricieni Juniori, dar si o noua generatie de Ucenici Electricieni, care au beneficiat de noi oportunitati de formare pentru meseria viitorului.

Printre acestea se numara:

  • Internship de 6 luni platit pentru cei 24 de Electricieni Juniori din cei 33 de Ucenici care a absolvit perioada de 3 ani de scolarizare;
  • Continuarea si cresterea numarului de ateliere de dezvoltare personala sustinute de Asociatia ROI si Fundatia Noi Orizonturi.

De la 4 la 9 ateliere de dezvoltare personala/ fiecare clasa de Ucenici Electricieni

Unul dintre beneficiile majore ale proiectului – atelierele de dezvoltare si-a dovedit eficacitatea reusind pe parcurul anilor scolari sa schimbe atitudini si mentalitati, dar si sa le insufle tinerilor Ucenici aspiratii inalte. Analizand rezultatele proiectului, operatorul Distributie Oltenia a luat decizia de sporirii numarul acestor ateliere de dezvoltare personala:

“In cadrul proiectului Ucenic Electrician, ne-am asumat cu entuziasm pregatirea unei viitoare generatii de profesionisti si ne bucuram sa aplicam un model de formare care ia in calcul atat dezvoltarea profesionala, cat si evolutia personala a elevilor inscrisi. De aceea, fiecare activitate de invatare non-formala vine in sprijinul tinerilor, contribuind la dezvoltarea abilitatilor interpersonale de care au nevoie pentru a urma o cariera in domeniu”, a declarat Eugen Butoarca, Director Executiv Distributie Oltenia.

Astfel, in perioada 12-21 noiembrie, peste 190 de Ucenici Electricieni din judetele Arges, Dolj, Gorj, Teleorman si Mehedinti, inscrisi in programul Ucenic Electrician au pornit intr-o calatorie de crestere si transformare alaturi de asociatiile partenere. Prima intalnire cu tinerii a fost un bun prilej de (re)conectare cu echipa de facilitatori si de conturare a obiectivelor de dezvoltare pentru viitor. Prin jocuri de cunoastere si de energizare, elevii au putut sa reflecteze la propriul proces de invatare si sa afle raspunsuri la intrebari precum:

  • „Cine suntem si ce elemente avem in comun?”
  • „Care sunt punctele mele forte si care sunt lucrurile pe care ar trebui sa le imbunatatesc?”

Pana la finalul atelierului, tinerii si-au conturat propriul plan de dezvoltare, la care se vor raporta in cadrul urmatoarelor 8 ateliere de dezvoltare personala care vor fi organizate in anul scolar 2019-2020. Aceste intalniri ii vor apropia pe tineri de profilul unui profesionist din domeniu, urmarind atingerea unor obiective precum:

  • intelegerea importantei valorilor morale (colaborare, respect, incredere) in dezvoltarea personala si profesionala,
  • asumarea unui comportament corect in relatie cu ceilalti,
  • dobandirea de abilitati organizatorice sau dezvoltarea capacitatii de a lucra in echipa.

Pe parcursul anului scolar, elevii si formatorii se vor intalni si in afara salilor de clasa, in noi contexte pline de provocari, precum sesiuni de teambuilding sau de job shadowing, gazduite de operatorul Distributie Oltenia. Prin imbinarea acestor activitati, construim un parcurs complex pentru tinerii inscrisi in program, care ii va determina sa devina mai motivati, mai responsabili si mai implicati in activitatea didactica, dar si in cea legata de dezvoltarea lor personala.

[1] De la Ucenic Electrician la Electrician Junior

Pentru prima generatie de Ucenici absolventi, operatorul Distributie Oltenia si partenerii sai au asigurat in premiera un program de internship platit, cu o durata de 6 luni pentru 24 dintre cei 33 de Ucenici Electricieni din Arges si Dolj, care au finalizat ciclul scolar profesional din cadrul programului.

[2] Despre Ucenic Electrician

Programul pilot “Ucenic Electrician” a pornit din dorinta operatorului Distributie Oltenia de a le oferi tinerilor care isi doresc o meserie de profil conditiile propice pentru a face performanta in domeniul energetic.

El a debutat in 2016, in parteneriat cu Colegiul Energetic Craiova si Liceul Tehnologic Astra din Pitesti, Inspectoratele Scolare Judetene Arges si Dolj si Asociatia ROI, si a continuat, in 2017, cu lansarea celei de-a treia clase cu profil energetic, in cadrul Liceului Energetic Targu Jiu. Mai multe detalii despre proiect pot fi gasite la https://distributieoltenia.ro/ucenicelectrician

Attachments

Related Post

Posteaza mesaj

*

*