Autoare: Mirela Hagea, coach în educație
Cum ar arăta o lume în care primim ajutor de la ceilalți cînd avem nevoie mai mult? În care doar cerem și oamenii se bucură să fie de folos? O lume în care nu suntem în competiție, ci parteneri, colegi, prieteni. O lume în care ne simțim ca o familie? Cum te-ai simți, cum ai face lucrurile într-o astfel de lume?
Mă bucur să-ți spun că nu vorbesc despre o lume utopică, ci despre o comunitate adevărată, care, precum un roi de albine, s-a format în câteva zile sub ochii mei, sub ochii noștri. Cum a apărut această comunitate?
PROVOCAREA PNRAS
În prima jumătate a lunii martie, pentru 1700 de școli din Romania a apărut oportunitatea de a aplica pentru granturi cuprinse între 70.000 si aproape 200.000 euro, în cadrul Programului Național de Reducere a Abandonului Școlar (PNRAS). Timpul extrem de scurt a pus o presiune foarte mare, mai ales pe directorii de școli care nu au mai aplicat pentru alte proiecte. Întrebări de toate felurile, de la ce tipuri de activități să aleagă, cum să împartă bugetul, cum să aplice on-line, și până la “nu știu nici măcar cum să încep”. Tic, tic termenul de predare luni, 14 martie, la ora 16:00.
Simona David Crisbășanu – sufletul Asociației ROI, care a introdus coachingul în educație în urmă cu 10 ani și alături de care mă bucur să fiu în proiecte care transformă educația în Romania – a inițiat pe 9 martie o primă întâlnire online menită să ofere răspunsuri și sprijin prin Federația Coaliția pentru Educație. Au fost invitați experți și reprezentanți ai ONG-urilor cu expertiză, care pot oferi servicii de calitate școlilor, în scopul reducerii abandonului.
STUPUL VIRTUAL
Ascultând oamenii, pentru Simona a fost clar că nu e suficient atât, mai ales pentru reprezentații școlilor care se află la început pe drumul proiectelor. Așa că a invitat oamenii într-un grup de WhatsApp, în care să-și ofere sprijin reciproc. Am organizat diverse documente ca resurse pentru grup, iar apoi am mai facilitat o întâlnire online la care am invitat experți care să ofere răspunsuri și soluții.
Pe grupul de WhatsApp, care în scurt timp a ajuns la peste 200 de membri, au început să apară întrebări și răspunsuri chiar de la reprezentanții școlilor. Răspunsuri detaliate și oferte de sprijin de la oameni care voiau să ajute. Întrebări cu raspunsuri simple sau mai complexe. “Îți dai seama că omul acesta ne-a ajutat și nu ne cunoștea deloc ? Îți dai seama că fără ajutorul lui nu am fi terminat ?”, așa am aflat că se minunau și se bucurau a doua zi în cancelarie doamnele care primiseră ajutor. Așa, cumva din Univers. “Cum am nimerit eu în grupul ăsta? Dumnezeu m-a adus aici!”
“Am constatat că, chiar și atunci când crezi că nu mai poți, e cineva acolo sus care-ți dă un mic ajutor. Ajutorul din partea grupului a fost neprețuit. Văzând că oamenii sunt activi, am zis ca pot și eu! Mesajele tuturor m-au încurajat să continui”, spune o altă doamnă director, recunoscătoare pentru sprijinul primit prin intermediul grupului.
SPRINT PE ULTIMA SUTĂ
Și a venit și weekendul dinainte de termenul de luni. Întrebările de pe grup ne-au făcut să ne dăm seama că încă mai e nevoie de îndrumare, de exemple, de idei de împărtășit. Așa că datorită generozității doamnelor Angela Suciu, director la Școala „Horea Cloșca și Crișan” Brad și a doamnei Liliana Panaite, director la Școala „Geo Bogza” Bălan, sâmbătă, 12 martie, am mai facilitat o întâlnire on-line pe Zoom. Aceste două doamne au reușit să ofere încredere că se poate oferind inspirație, răspunsuri la întrebări, idei. Iar energia creată în această întâlnire i-a ajutat pe mulți aplicanți să finalizeze proiectele în timp.
- “Grupul m-a impulsionat. Vineri seara am crezut că nu știu, nu am informații, renunț. Grupul și mesajele, faptul că am văzut ca alții au mai multe dificultăți și au încercat pe toate căile…”
- “Am crezut că am ratat întâlnirea, dar am intrat din nou. De atunci am urmărit cu interes tot grupul, materialele, înregistrarile și duminică seara am reușit să finalizez.”
- “A fost fantastic si contra cronometru”, spunea ulterior o doamnă director. “E magic când putem transforma presiunea termenelor limită în ceva fantastic. Eu cred că acest fantastic se întâmplă când ne simțim parte din ceva mai mare decât noi, când simțim că suntem de folos, contăm și suntem sprijiniți.”
Aceasta este energia la care, noi, echipa de la Asociația ROI, contribuim în fiecare din școlile cu care lucrăm folosind instrumente și metode de coaching de echipă. Ne dorim ca fiecare școală să aibă parte de această atmosferă de sprijin reciproc în cancelarie, în clase cu elevii, în comunitatea extinsă cu părinții elevilor și alte persoane sau organizații care doresc să contribuie. Din acest spațiu de încredere și colaborare, unde găsim soluții împreună și orice proiect e mai ușor. E un spațiu al transformării care crește oameni și relații. E un spațiu al bucuriei de a învăța și al bucuriei de a fi împreună, la care toată lumea contribuie.
CELEBRAREA
Noi, albinuțele de la ROI, știm că sunt mereu multe de făcut pe listele oamenilor dedicați profesiei lor. De obicei, ne concentrăm pe multitudinea de pași care mai sunt de parcurs și neglijăm ceea ce am realizat deja.
Celebrarea micilor victorii este un pas important în fiecare proiect pentru că ne dă energia de a merge mai departe. Așa că ne-am făcut un obicei de a ne bucura de ce am realizat în fiecare etapă. Așa că îi invităm pe oamenii cu care lucrăm sau colaborăm la întâlniri dedicate celebrării, în care apreciem efortul și munca depusă de fiecare. Întâlnirea de celebrare pe care am organizat-o în data de 16 martie pentru comunitatea noastră formată în jurul provocării PNRAS, a adus celor prezenți energie și idei de colaborare.
- “Parcă ceva s-a întâmplat cu noi în pandemie și e minunat să vedem că revenim la viață.”
- „Va mulțumesc pentru energia puternică și faină pe care mi-ați transmis-o. Nu mă simțeam așa de bine, eram obosită și m-ați umplut de un sentiment plăcut”
- „Am o mare bucurie în suflet că v-am cunoscut și am speranța că vom reuși împreună. În seara asta am simțit că suntem o familie.”
Ne-am bucurat să vedem cât de mult se apreciază oamenii reciproc, cât de deschiși devenim cu toți când simțim că suntem apreciați pentru cine suntem și ce oferim. Am fost încântați de magia creată de membrii grupului prin simplul fapt că au cerut sprijin cu încredere, au primit cu recunoștință și au oferit cu drag. Au apărut și idei noi pentru proiecte, precum crearea de clase în aer liber sau de ludoteci în școli – spații speciale pentru jocuri și dezvoltarea creativității, după exemplul Școala „Geo Bogza” Bălan. Iar partea și mai bună este că, datorită PNRAS, se întrezăresc parteneriate și vizite de pentru schimb de experiență între școli. Sunt semne că se pun bazele unei adevărate comunități de învățare, care să fie ca o bază de sprijin pentru școli și pe perioada de implementare a PNRAS.
Noi, albinuțele de la ROI, suntem recunoscătoare că putut crea și susține un spațiu pentru colaborare, unde membrii grupului au găsit resursele și încrederea de care aveau nevoie. Oamenii acești au arătat o dată că ÎMPREUNĂ, DA, SE POATE! Felicitări tuturor pentru mobilizare și pentru că nu ați renunțat! Vă mulțumim pentru că v-ați susținut reciproc și ați demonstrat puterea comunității chiar și la distanță și sub presinea timpului!
Dorești să faci parte sau să sprijini această comunitate? Ne poți susține redirecționând 3,5% din impozitul pe venit către Asociația ROI – detalii aici. De asemenea, dacă dorești să ne contactezi ne poți scrie pe email la stup@aroi.ro!
Posteaza mesaj