Asociația ROI a sprijinit, în 2016 și 2017, organizarea Festivalul Internaţional de Educaţie – FIEdu de către Asociația Iubesc Ploieștii şi Yuppy Koti Centre Ploiești – Centrul educațional de inspirație finlandeză.
Aproape 30 de cadre didactice și elevi au participat în iunie 2017 la acest eveniment datorită sumelor cu care au contribuit susținătorii noștri – persoane fizice și juridice, cărora le mulțumim. Nu vom menționa persoanele fizice, pentru că nu avem acordul lor expres. Am fost sprijiniți, în proiectul „Adoptă un liceu” Craiova, de Fundația Cummins, iar pentru câteva burse de Procter & Gamble, precum și de Edumix.
În iunie 2017, peste 500 de persoane (factori de decizie, directori de școli, cercetători, profesori, părinți) din 11 țări, de pe patru continente, au luat parte la Festivalul Internaţional de Educaţie – FIEdu 2017, cel mai mare eveniment în educație din România, desfășurat la Ploiești.
Participanții la festival au luat parte la prezentări inspiraționale, ateliere practice, sesiuni de networking și spectacole susținute de experți educaționali din România, Moldova, Finlanda, Suedia, Marea Bristanie, Statele Unite ale Americii și Singapore. Astfel, ultimele cercetări și cele mai bune practici educaționale au devenit accesibile publicului din România pentru a fi implementate în școli spre beneficiul copiilor și al întregii societăți.
În perioada 9-10 iunie 2018, va avea loc FIEdu 2018, unde ne dorim să aducem măcar 10 profesori. Ne poți sprijini și tu cu o bursă în valoare de 200 lei? Poți oferi această bursă și unui anume cadru didactic, dacă dorești (poate profesorului tău din generală sau din liceu care te-a încurajat?).
Ce ne-au spus cadrele didactice care au participat din partea Asociației ROI la ediția din 2017?
Ce anume v-a inspirat?
- Ramona-Maria Zvirid, Colegiul „Spiru Haret” Ploiești – Din tot ce a insemnat pentru mine experienta FIEdu, cel mai mult m-a inspirat energia celor prezenti; am sesizat pe parcursul fiecarei zile de festival o stare de spirit speciala a oamenilor cu idei si interese comune, adusi acolo impreuna pentru o cauza demna de toate eforturile: educatia.
- Firiceanu Maria Liliana, Grădinița cu PN nr. 2 Teșila-Valea Doftanei – Curiozitatea, ”setea de nou”,nevoia de a putea face față unor noi generații de copii, cu alte particularități și nevoi, unor noi provocări ale lumii moderne.
Am vrut să aflu de ce alte sisteme de învățământ sunt mai eficiente decât cel românesc. - Ana Clara Grecu, Liceul Tehnologic Carol I, Valea Doftanei, Prahova – Fiecare moment a fost unic și a avut cel puțin un lucru care să-ți fi rămas în suflet! Oamenii, atmosfera, emulația spirituală, modelele unor oameni de succes, unor educatori de minți și de suflete, toate acestea sunt amintiri încă puternice pentru mine!
Cum anume ați aplicat ceea ce ați aflat la FIEdu la clasă/școală?
- Firiceanu Maria Liliana, Grădinița cu PN nr. 2 Teșila-Valea Doftanei – În multe moduri:
- educația centrată pe nevoile copilului, chiar dacă eram atentă la acestea și înainte, acum nu ezit să schimb o tema planificată cu una ce stârnește mai mult curiozitatea copiilor. De exemplu, chiar la ultima inspecție, la reactualizarea cunoștințelor, copiii au adus în discuție (referitor la poluare și legând subiectul de povestea din ziua precedentă) faptul că iarba murdară ar fi amară. În acest moment, am amânat pentru a doua parte a zilei activitatea planificată și am prezentat povestea ”O plimbare prin oraș”, care le-a confirmat gustul amar al ierbii poluate și apa urât mirositoare a unui lac din parcul orașului.
- educația pentru sănătate a copiilor, ca opțional desfășurat la grupa de preșcolari, a fost și ea presărată cu multe activități practice: copiii au pus murături chiar în grădiniță, au făcut salate de fructe și de legume sau primăvara au însămânțat chiar ei, în jardiniere semințe de legume pe care apoi le-au transplantat în grădina proprie.
- Ramona-Maria Zvirid, Colegiul „Spiru Haret” Ploiești – Au fost mai multe sugestii pe care le-am preluat, au fost si destule intuitii personale pentru care am primit confirmari in cadrul prezentarilor de la FIEdu, iar acest fapt m-a bucurat. M-a interesat, printre altele, sa transmit in randul colegilor profesori acea stare de emulatie de la festival, atat de necesara in cancelarii si in salile de clasa, iar la editia din acest an sper ca am convins macar cateva persoane sa participe.
- Ana Clara Grecu, Liceul Tehnologic Carol I, Valea Doftanei, Prahova – Întoarsă la clasă, am încercat să găsesc, din tot ce văzusem, ceea ce se pliază mai bine pe specificul clasei mele. Un lucru pe care l-am aplicat a fost învățarea istoriei și cunoașterea culturii locale prin vizite la un muzeu din sat, deschis de un locuitor al Văii Doftanei, în propria casă. A fost un moment deosebit, pe care l-am trăit grație întâlnirii cu Lisa Vernon. Un alt moment deosebit al clasei noastre, a fost întâlnirea cu Liviu Drăghici, cu care am inițiat o colaborare având ca rezultat nașterea Clubului de Lectură. Ca urmare, citim mai mult, suntem mai fericiți, citim împreună și, am adesea surpriza ca elevii mei să-mi spună: Doamnaaaaa, facem azi ora de omunicare la bibliotecă, vă rugăm! Energia pe care Dan Popa a transmis-o în încheierea festivalului, m-a făcut să caut să creez cu elevii mei instrumente muzicale cu care să ne bucurăm în fiecare zi. Uneori am folosit doar bătăi din palme/picioare, bătăi în masă sau sunete scoase de fâșâitul colilor, pentru a ne revigora în timpul unei ore mai plictisitoare, să zicem.
Violeta Dascălu, director al Școlii Ferdinand I București, beneficiară a unei burse, ne-a mărturist că participarea la FIEdu în 2017 a ajutat-o să conştientizeze și mai mult importanţa rolului cadrelor didactice și să realizeze schimbări la nivel personal, remarcate de ceilalți printr-o mai mare încredere în sine și exemplul personal. „Autenticitatea mea faţă de adulţi şi copii a dus la deschiderea acestora”, spune Violeta Dascălu, care va fi, de altfel, și unul dintre vorbitorii la ediția din 2018 a FIEdu.
PENTRU DONAȚII/SPONSORIZĂRI, DATELE NOASTRE SUNT:
Asociația ROI Codul de identificare fiscală 29384546
contul nr. RO55 BACX 0000 0009 6848 7000, deschis la UniCredit Bank.Ne poti contacta pe email la stup@aroi.ro .
Posteaza mesaj