Cred că majoritatea tinerilor au auzit măcar despre oportunitățile oferite de Erasmus+, fie că vorbim de bursele de studiu pentru un semestru sau un întreg an universitar, fie că ne referim la schimburile de experiență/de tineri din diverse țări. În perioada 12-20 iulie, am avut prilejul să particip la un astfel de proiect, desfășurat într-una din cele mai frumoase capitale nordice, Copenhaga, și mă bucur că am posibilitatea de a împărtăși impresiile referitoare la experiența daneză.

Astfel, cu sprijinul Asociației ROI, împreună cu alți trei tineri din România interesați de dezvoltare sustenabilă, am avut ocazia de a participa la ECOSS – Eco Citizens for a Sustainable Society, implementat de organizația People of 2050. În total, 24 de participanți din 6 țări au creat un spațiu de învățare, inspirație și colaborare pe tematici legate de schimbarea climatică și sustenabilitate. Pe parcursul celor 8 zile, am avut prilejul de a trăi o experiență unică, atât prin calitatea informațiilor livrate prin workshop-uri, cât și prin organizarea ireproșabilă și interacțiunea cu ceilalți participanți.

Întreg proiectul s-a caracterizat prin dinamism, interactivitate și aplicabilitate directă. Astfel că, toate activitățile desfășurate au fost gândite astfel încât să implice și să aducă la rampă fiecare participant în parte, astfel încât fiecare a plecat cu un plus de abilități și încredere în sine. Acest lucru fiind posibil datorită profesionalismului celor doi organizatori și traineri, Ilie Tomulescu și Sorina Floroiu. Am avut parte de multe activități practice desfășurate pe echipe mixte, ce se schimbau pentru fiecare activitate, dând șansa fiecărui participant să interacționeze și să lucreze cu toți ceilalți, dezvoltăndu-și abilitățile de comunicare și creându-și noi conexiuni.

Dintre activitățile desfășurate, printre cele preferare de participanți a fost green kayak, care după cum îi spune și numele presupune ecologizarea/curățarea apei în timpul unei plimbări de 2 ore cu caiacul. Activitatea desfășurându-se în echipe de câte 2 persoane din țări diferite, ne-a oferit prilejul de a face schimb de experiențe, cunoștințe și idei și de a avea acces la perspective diferite din diferite țări. De asemenea, pe lângă latura socială, această activitate a dezvoltat și ideea de sustenabilitate, întrucât plimbarea cu kayak-ul era gratuită pentru persoanele care erau dispuse să adune gunoaiele de pe apă, în acest mod fiind promovat atât turismul, cât și ecologia.

Totodată, în urma unui exercițiu practic de negociere în care fiecare grup a reprezentat câte o țară și a avut de urmărit anumite interese cu privire la schimbările climatice, am învățat că trebuie să existe un scop comun pentru fiecare țară, astfel încât să se ajungă la  acțiuni pozitive concrete care să reducă efectele schimbărilor climatice la nivel mondial. În general, statele au interese proprii pe termen scurt și astfel neglijează gravitatea situației privind încălzirea globală. Pe lângă acestea, am aflat că încălzirea globală este un proces natural care s-a întâmplat ciclic de-a lungul timpului, iar astăzi suntem într-un nou proces de încălzire globală, dar de data aceasta accelerat de modul nostru de trăi. Astfel, am ajuns într-o situație de aproximativ trei ori mai critică decât în trecut.

Ca urmare a acestui training, participanții au devenit mai conștienți de opțiunile sustenabile pe care le au la dispoziție pentru protejarea mediului, precum și de lucrurile mici și importante pe care pot face zi de zi. Personal, am mai multă încredere că sunt capabil de a lua inițiativă și de a aduce idei benefice mediului și comunității în care trăiesc, repectiv la Urlați, în Dealu Mare (Prahova).

Întreaga experiență a fost una extraordinară, în urma căreia am rămas cu o mulțime de amintiri frumoase și, spun asta din prisma faptului că m-am implicat în diverse proiecte de-a lungul timpului, dar acesta mi-a plăcut cel mai mult. A contat foarte mult și grupul format din persoane foarte diferite, dar și cu multe lucruri în comun, precum și faptul că organizatorii au știut, prin diverse activități, să formeze spiritul de echipă și să ne apropie între noi. Iar în privința orașului pot spune că este superb, o combinație deosebită între istorie și modernitate, ce include grija pentru mediu, întrucât sunt multe zone verzi, biciclete peste tot, parcuri, Green Kayak și multe altele. Mulțumim oportunitatea oferită partenerilor de la People of 2050!

Pentru vești despre proiectele noastre, ne puteți urmări:

Autor: Ovidiu Bădoiu

#ecoss #ErasmusPlus #peopleof2050 #cooperation #culturalexchange #youthworkers #climatecrisis #awareness

 

 

Related Post

Posteaza mesaj

*

*