Asociația ROI a organizat la jumătatea lunii iulie o întâlnire de bilanț preliminar a rezultatelor obținute la Bacalaureat de cele 5 licee tehnologice din București, Iași, Brașov, Sibiu și Câmpulung Muscel incluse în proiectul Zburd-Educație prin coaching. Liceele respective au obținut rezultate foarte bune: creșteri semnificative ale promovabilității la Bacalaureat (de 2-3 ori, față de o creștere medie de 20% la nivel național), reducerea absenteismului, soluționarea problemelor legate de violență. De asemenea, au reușit să ajungă la o mai bună comunicare profesori-elevi și să-i implice pe părinți în viața școlii.

Acest proiect demonstrează că, atunci când profesorii, elevii și părinții lucrează împreună, rezultatele sunt excepționale, chiar și în cazul în care mare parte dintre elevi provin dintr-un mediu defavorizat. Coachi voluntari au lucrat timp de aproape doi ani și au format în fiecare liceu câte o echipă-nucleu din care fac parte profesori, elevi și părinți, care au fost încurajați să găsească soluții la diferitele situații cu care se confrunta școala lor. Poveștile de succes din cele 5 licee urmează sunt prezentate într-un documentar intitulat “Ba se poate!”, realizat de tânărul regizor Tedy Necula pentru Asociația ROI.

Cele 5 licee sunt: Colegiul Tehnic de Transporturi Brașov, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Terezianum Sibiu, Colegiul Tehnic “I.C. Ștefănescu Iași”, Colegiul Tehnic Câmpulung Muscel și Liceul Tehnologic “Mecanică Fină” București. Liceele respective aveau o rată a promovabilității la BAC de maximum 20% în 2011, anul când au aplicat și au fost selectate pentru a face parte din faza-pilot a proiectului (februarie 2012-iulie 2013).

Mare parte dintre elevii acestor licee provin din medii defavorizate, au părinți plecați în străinătate, iar unii nu au părinți. Majoritatea elevilor intră la liceu cu note foarte mici și puțini reușesc să recupereze decalajul. În plus, mare parte dintre elevii din clasele terminale sunt nevoiți să se angajeze și renunță la studii.

Mai multe informații despre proiect găsiți pe site-ul Zburd-Educație prin coaching (www.zburd.ro).

Posteaza mesaj

*

*