Asociaţia ROI se axează pe proiecte menite să activeze comunități pentru o dezvoltare durabilă. Albinuțele noastre se implică în proiecte de impact în domeniul educațional, cultural, social și de leadership. Principalele proiecte ale ROI – “Zburd-Educație prin coaching” și „Adoptă un liceu” – se adresează liceelor, în special celor tehnologice, cu mare parte dintre elevi provenind din medii defavorizate.
Pentru a duce mai departe spiritul Zburd, unul dintre obiectivele noastre în 2015 este să dezvoltăm o nouă echipă de voluntari, precum și să contribuim la crearea unei rețele de sprijin pentru „profesorii altfel” din învățământul preuniversitar.
Zburd -Educație prin coaching permite intervenția în școli pe bază de voluntariat, cu o pregătire din mers (prin training și practică) a voluntarilor implicați. Noi privim „Adoptă un liceu” ca pe etapa intensivă a Zburd, unde avem nevoie de experți și resurse pentru o intervenție focalizată, complexă, pe termen mediu (2-3 ani). Acest program implică și alte organizații – în special partenerii noștri Școala de Valori și Fundația Noi Orizonturi -, precum și mediul de afaceri.
Ce s-a întâmplat cu echipa de voluntari din proiectul-pilot?
Ei bine, avem vești bune! După 2 ani de voluntariat în licee, cu rezultate extraordinare, antrenorii voluntari au ajuns, majoritatea, la nivel de experți și sunt cooptați în proiecte educaționale realizate de diverse organizații partenere, după cum puteți vedea aici. Pentru a ajunge aici, au avut parte de pregătire teoretică și practică în metodologia Action, Reflection, Learning, cu mentorul Ernie Turner, președintele Leadership in International Management, organizația parteneră în proiectul Zburd. Acest transfer de metodologie va fi făcut acum de actualii experți către echipa de noi voluntari, coordonatoare fiind Irina Savu, din 2014 coach în cadrul Adoptă un liceu.
Primele întâlniri ale noii echipe de voluntari au avut loc în luna martie și pas cu pas, facem progrese. Solicitarea noastră către voluntari este să existe un angajament pe cel puțin un an, inclusiv de a aplica metodologia noastră într-o școală sau liceu – de preferință în apropierea voluntarilor. În București, unde avem licee și școli cu care colaborăm, coordonăm și activitatea voluntarilor. În afara Bucureștiului, voluntarii vor identifica școala unde este cel mai potrivit să acorde sprijin.
Dacă sunteți interesați să participați și aveți dorința de a învăța și disponibilitatea de a aloca 3-4 ore/săptămână pentru o astfel de activitate, vă rugăm să ne scrieți la stup@aroi.ro . Experiența în coaching și/sau voluntariat contează!
Posteaza mesaj